*/ ?>

A penészképződés elkerülése

PenészgombaA páralecsapódásból eredő nedvesség a lakótéren belül, ezzel a problémával korábban nem találkoztunk. Az első olajkrízis előtt és az utána az 1977.11.01-én kiadott rendelet alapján is még szó szerint az utcát fűtöttük. A régi ablakok alig állták a levegő áramlásának útját. A levegő áramlás útjában voltak és csak kissé tudták meggátolni. A keskeny szerkezetek idővel elvetemedtek és nem tömítettek megfelelően. A modern műanyag ablakokkal nem képződött huzat és energiát lehetett megtakarítani. De hirtelen egy új probléma alakult ki: nedvesség! Jelegzetes megjelenési formája a páralecsapódás az üvegfelületen, penészesedés, építési reklamációk és a lakóklíma romlása. A szellőztetés feladata, hogy a belső párás levegőt a külső szárazabb és hidegebb levegőre cserélje.
A szellőztetés feladata

A modern szellőztetésnek nem csak a zárt térben lévő levegő páratartalmának a csökkentése a feladata. Egy folyamatos és megfelelő mennyiségű légcsere nagyon fontos egy épületben lakó számára. Ehhez különböző szempontoknak kell teljesülniük:

  • Szabályozni a levegő páratartalmát
  • Frissíteni az elhasznált levegőt
  • Kiengedni a kellemetlen szagokat és a káros anyagokat
  • Szabályozni a levegő hőmérsékletét
  • Többletlevegőhöz juttatni az égéstérrel rendelkező fűtőberendezéseket a helyiségben

A szellőzés típusa

Általánosságban két szellőzést különböztetünk meg

Természetes Mesterséges
Fuga levegő mentesítő berendezések
Ablak levegőcserélő berendezések
Aknaszellőzés  

 

 

 

 

Rész szellőzés

Az egyik legelterjettebb módja, amikor az ablak csak részben nyitott. A bukó-nyíló ablakoknál az ablakszárny buktatásával érjük ezt el. Így azonban csak egy részleges légcserét tudunk elérni, ennek következtében hosszabb ideig kell buktatott állásban tartanunk a szárnyat. Az ablak alsó részének erősebb lehülésével a páralecsapodás kárának veszélye még nagyobb.

 

Teljes ablak nyitás

Ez egy sokkal hatásosabb módja a légcserének. Ebben az esteben az ablakszárnyat teljesen ki kell nyitni, hogy a levegő kb 4-10 perc alatt kicserélődjön. Az energia veszteség minimális. A gyors légcsere miatt, a helyiség lehűlése nem történhet meg.

 

 

Kereszthuzat

Ebben a esetben a légcsere még gyorsabb, átlagban 2-4 perc. Ehhez azonban az ajtót is ki kell nyitni teljesen.